psse-slupca.pl

Jajka zapiekane w formie na muffiny • przepis • składniki • przygotowanie

Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Jajka zapiekane w formie na muffiny

Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 80 g
papryka czerwona - 0,5 szt.
szczypior cebuli - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 60 g
ser żółty - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY JAJKA:
Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak, aby wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy starty ser. Do każdej foremki wbijamy 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 6 minut.
2.DO JAJEK DODAJEMY PAPRYKĘ I SZCZYPIOREK:
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy. Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez ok. 1 minutę, aby papryka się lekko podgrzała. Tak przygotowane jajka podajemy na zrumienionym toście lub kromce chleba razowego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Jajka zapiekane w formie na muffiny

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY JAJKA

Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak, aby wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy starty ser. Do każdej foremki wbijamy 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 6 minut.

2

DO JAJEK DODAJEMY PAPRYKĘ I SZCZYPIOREK

Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy. Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez ok. 1 minutę, aby papryka się lekko podgrzała. Tak przygotowane jajka podajemy na zrumienionym toście lub kromce chleba razowego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

797,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

199,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

14 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy