psse-slupca.pl

Gnocchi z gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!

Gnocchi z gorgonzolą

Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szpinak świeży - 2 garście
gnocchi - 500 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
pomidor suszony - 8 szt.
ser gorgonzola - 80 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek w plasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju lub maśle, aż się zeszkli. Następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy wszystko razem na małym ogniu przez około 5-7 minut. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Po chwili całość zalewamy śmietanką 30%. Czekamy, aż sos się zredukuje, i pod sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
3.GOTUJEMY GNOCCHI:
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
4.PODAJEMY DANIE Z SOSEM I GORGONZOLĄ:
Ugotowane i odcedzone gnocchi dodajemy do sosu, na wierzch dodajemy gorgonzolę. Podajemy danie.
Gnocchi z gorgonzolą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek w plasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju lub maśle, aż się zeszkli. Następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy wszystko razem na małym ogniu przez około 5-7 minut. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Po chwili całość zalewamy śmietanką 30%. Czekamy, aż sos się zredukuje, i pod sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.

3

GOTUJEMY GNOCCHI

Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

4

PODAJEMY DANIE Z SOSEM I GORGONZOLĄ

Ugotowane i odcedzone gnocchi dodajemy do sosu, na wierzch dodajemy gorgonzolę. Podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1558,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

519,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

65,8 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

14,2 g

Podobne przepisy

Gnocchi z gorgonzolą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl