psse-slupca.pl

Frozen bites o smaku matchy i mango • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.

Frozen bites o smaku matchy i mango

Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleczko kokosowe - 400 ml
syrop klonowy - 2 łyżeczki
limonka - 1 szt.
zielona herbata matcha - 1 łyżeczka
woda - 2 łyżki
sezam biały - 1 łyżka
mango w plastrach - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MATCHĘ:
Matchę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Zalewamy herbatę letnią wodą i dokładnie mieszamy za pomocą pędzelka aż do całkowitego połączenia składników.
2.ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z DODATKAMI:
Mleczko kokosowe wstrząsamy lub dokładnie mieszamy i przekładamy po równo do dwóch misek. Do każdej z nich dodajemy następnie po 1 łyżce syropu klonowego. Do jednej z misek przelewamy gotową matchę i ocieramy skórkę z limonki. Zawartość obu naczyń ponownie mieszamy.
3.PRZEKŁADAMY MASĘ DO NACZYNIA:
Blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Białą część mleczka dajemy na dno. Na nią wykładamy zieloną masę, tworząc abstrakcyjne wzory.
4.OZDABIAMY MASĘ KOKOSOWĄ:
Plastry mango z puszki kroimy w dość wąskie paski. Układamy je na mleczku kokosowym.
5.ZAMRAŻAMY I ŁAMIEMY FROZEN BITES:
Całość oprószamy sezamem i chłodzimy w zamrażarce przez min. 3 godziny. Zamrożoną masę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika i dalej przechowujemy w zamrażarce.
Frozen bites o smaku matchy i mango

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MATCHĘ

Matchę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Zalewamy herbatę letnią wodą i dokładnie mieszamy za pomocą pędzelka aż do całkowitego połączenia składników.

2

ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z DODATKAMI

Mleczko kokosowe wstrząsamy lub dokładnie mieszamy i przekładamy po równo do dwóch misek. Do każdej z nich dodajemy następnie po 1 łyżce syropu klonowego. Do jednej z misek przelewamy gotową matchę i ocieramy skórkę z limonki. Zawartość obu naczyń ponownie mieszamy.

3

PRZEKŁADAMY MASĘ DO NACZYNIA

Blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Białą część mleczka dajemy na dno. Na nią wykładamy zieloną masę, tworząc abstrakcyjne wzory.

4

OZDABIAMY MASĘ KOKOSOWĄ

Plastry mango z puszki kroimy w dość wąskie paski. Układamy je na mleczku kokosowym.

5

ZAMRAŻAMY I ŁAMIEMY FROZEN BITES

Całość oprószamy sezamem i chłodzimy w zamrażarce przez min. 3 godziny. Zamrożoną masę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika i dalej przechowujemy w zamrażarce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

840,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

210,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

13,2 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

1,6 g

Podobne przepisy

Frozen bites o smaku matchy i mango - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl