Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY PISTACJE
Pistacje obieramy z łupinek i łączymy z oliwą z oliwek w młynku do kawy. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Mleko, cukier i żółtka jaj łączymy w misce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień.
DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ
Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Zmielone migdały łączymy w misce z białkami jaj i cukrem pudrem. Dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota.
ŁĄCZYMY SYROP CUKROWY Z BIAŁKAMI JAJ (BEZA WŁOSKA)
Do wciąż ubijanych białek dodajemy gorący syrop cukrowy i ubijamy jeszcze chwilę – do uzyskania perłowej piany.
ŁĄCZYMY BEZĘ Z BAZĄ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Bezę dodajemy partiami do bazy ciasteczek migdałowych i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Worek zamykamy. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaskie ciasteczka. Staramy się zachować odstępy między ciasteczkami, które lekko wyrosną podczas pieczenia.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do wystygnięcia.
PRZEKŁADAMY CIASTECZKA LODAMI
Zmrożone lody mieszamy, by uplastycznić masę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką.
PODAJEMY CIASTECZKA
Czekoladę temperujemyi schładzamy, mieszając. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie, ustawiamy pionowo na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierem do pieczenia (talerz warto wcześniej schłodzić w lodówce) i ponownie wkładamy do zamrażalnika, by czekolada stężała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5995 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,8 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
27,2 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!