Ajerkoniakowy tort wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT MIGDAŁOWY
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy zmielone na mączkę migdały wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Z wody, cukru i nasionek z laski wanilii gotujemy syrop. Następnie dodajemy orzechówkę. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MUS AJERKONIAKOWY
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wlewamy 100 ml śmietanki, żółtka oraz dodajemy cukier. Cały czas ubijając składniki na parze, napowietrzamy masę. Gdy będzie już napowietrzona i gorąca, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dolewamy ajerkoniak, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa zacznie żelować, ubijamy pozostałe 600 ml śmietanki, stopniowo dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ ŻURAWINOWĄ
Wino zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy żurawiny. Gotujemy do momentu, gdy będą jeszcze trzymały swój kształt, ale już będą miękkie. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy żelka wystygnie, dzielimy ją na dwie równe części, jedną wylewamy w okrągłej ramce, którą umieszczamy na jednej warstwie biszkoptu i odstawiamy do lodówki do zestalenia. Drugą część przekładamy do płaskiej okrągłej formy silikonowej i wstawiamy do zamrażalnika. Obserwujemy żelkę w zamrażalniku – nie pozwalamy jej zamarznąć, musi być po prostu bardzo mocno schłodzona.
PRZEKŁADAMY BISZKOPT
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając górną warstwę. Następnie dzielimy go na dwie równe części. Dolną część biszkoptu umieszczamy w czystej formie, w której go piekliśmy. Średnicę drugiego biszkoptu zmniejszamy o 2 cm. Obydwa biszkopty nakrapiamy ponczem. Na mniejszy z nich nakładamy okrągłą ramkę, do której wlewamy połowę żelki żurawinowej, i wstawiamy do lodówki, by stężała. Gdy żelka żurawinowa będzie już stabilna, gotowy mus ajerkoniakowy wylewamy na biszkopt, który umieściliśmy w formie. Mus wylewamy na wysokość ok. 2 cm. Następnie w formie umieszczamy drugi biszkopt, na którym znajduje się żelka, wyrównujemy i wlewamy resztę musu ajerkoniakowego. Tort wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny do momentu zestalenia. Gdy tort będzie zestalony, wyjmujemy go z lodówki. Nakładamy na niego drugą część żelki żurawinowej, którą bardzo mocno schłodziliśmy w zamrażalniku. Krążek z żelki umieszczamy centralnie na torcie, zostawiając dookoła trochę miejsca, w którym umieścimy minibezy.
PIECZEMY MINIBEZY
Białka z solą ubijamy mikserem ustawionym na średnie obroty, stopniowo dosypując cukier. Białka z cukrem ubijamy do momentu, aż na powierzchni pojawi się perłowa poświata. Dodajemy sok z cytryny. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 5 mm. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy minibezy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C (termoobieg) lub 90°C (bez termoobiegu). Suszymy w nim bezy do momentu całkowitego wyschnięcia, ok. 50-60 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6731 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
480,8 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
59,7 g
Błonnik
2,3 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.

Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Piernik pomidorowy — pomysł na wegański piernik
Czy kiedykolwiek próbowaliście piernika z dodatkiem pomidorów? Choć może brzmieć nietypowo, to połączenie jest zaskakująco pyszne! Pomidory dodają ciastu wilgotności, idealnie równoważąc słodycz i aromat przypraw korzennych. Spróbuj pomidorowego, wegańskiego piernika, a na pewno się nie zawiedziesz!

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.